L'espàrrec

06.05.2017

L' espàrrec és un dels aliments que podem destacar d´aquesta temporada. Avui parlarem de les propietats nutricionals d´aquest aliment.
Existeixen tres tipus d´espàrrecs: els blancs, els silvestres i els verds. 

Espàrrecs blancs
Espàrrecs blancs
Espàrrecs silvestres
Espàrrecs silvestres
Espàrrecs verds
Espàrrecs verds


Els espàrrecs blancs  tenen aquest color, perquè creixen sota terra. Aquests són els més dolços i tendres però no contenen tants antioxidants com els altres.


Els espàrrecs silvestres són els llargs i prims que trobem a la primavera als boscos del mediterrani , són els que tenen el gust més intens.


Els espàrrecs verds ( de la mateixa espècie que els blancs) són de cultiu de la temporada. Ens centrarem en aquest últims, ja que tenen el moment d´esplendor durant els mesos de Maig i Juny.

Propietats nutricionals:

El component principal dels espàrrecs és l´aigua (92%), és una hortalissa baixa en calories, que no té greix i que té un contingut baix en sal.

Aquest aliment és una bona font de vitamines antioxidants ( C, E i A) i Potassi). A més a més, és un aliment ric en fibra per la flora intestinal, és antioxidant i antiinflamatori. El sofre que conté ens ajuda a augmentar la qualitat de pell i ungles. I aquest aliment és excel-lent per a les embarassades (s´ha d´evitar menjar-ne en excés si s´està donant de mamar). 

Com els cuinem ?

Per conservar-los frescos hem de guardar-los a la nevera embolicats amb un drap humit. Per coure els espàrrecs primer s´ha de netejar i pelar des de la base fins a la punta. Per cuinar-los és posa a l´aigua en cocció un punt de sal i unes gotes de llimona. Cal utilitzar una olla alta perquè col-locarem els espàrrecs drets a dins i amb les gemmes fora de l´aigua. Han de bullir entre 5 i 10 minuts.